Categories
Recepten

Pasteitje met makkelijke kippenragout

Deze keer een klassieker, althans bij ons thuis. Ik kan mij niet anders herinneren dat met kerst mijn vader aan het fornuis ging staan om zelf ragout te maken, iets wat hij voorheen nog op de koksschool geleerd had en een van de weinige dingen die waren blijven hangen. En wat kijken wij er elk jaar weer naar uit. Heerlijk!

Uiteraard heb ik nagevraagd hoe ik het zelf kan maken. Als ik het op mijn vaders’ methode doe, kost het vrij veel tijd omdat ik dan zelf de bouillon maak van het karkas en daarna de ragout ga maken. Met een full-time baan is daar niet altijd voldoende tijd voor en toch wil ik het mijn vrienden en familie vaker voor kunnen schotelen. Daarom staat hieronder de snelle versie van dit recept. De zelf getrokken bouillon wordt vervangen door bouillonblokjes het pasteitje komt kant en klaar uit de winkel.

Natuurlijk is een volledig zelfgemaakte ragout lekkerder, maar deze komt toch aardig in de buurt.

Ingrediënten

  • Bouillon gemaakt van kippenbouillon blokjes
  • Kipfilets
  • Champignons
  • Ui
  • Ongezouten boter
  • Bloem
  • Zout en peper
  • Pasteibakjes kant en klaar

Stappenplan

  1. Vul een pan met water en voeg daar de juiste hoeveelheid kippenbouillon blokjes aan toe. Verwarm het water tot er een bouillon ontstaat.
  2. Voeg de kipfilets toe aan de bouillon. Laat de bouillon koken tot de kipfilets volledig gaar zijn. Haal daarna de kipfilets uit de pan en leg deze apart. Ik vind het fijn de bouillon over te hevelen naar iets waaruit makkelijker te schenken is, zoals een maatbeker. Laat de bouillon afkoelen.
  3. Gebruik 2 vorken om de kip in kleine stukjes te scheuren. Maak ze zo groot als je zelf wilt, alleen moet je opletten dat je het niet te fijn maakt, dan heb je niets meer om op te kauwen. Maak je champignons schoon met een borsteltje of een stuk keukenpapier en snij ze in mooie stukjes. Doe dat ook met de uit, snij deze in fijne blokjes.
  4. Fruit de champignons en de ui in een aparte pan met een beetje boter.
  5. Pak een wat hogere pan en doe daar de boter in. Je hebt boter en bloem nodig in een 5:6 verhouding; 5 delen boter, 6 delen bloem. Laat de boter smelten en voeg daarna de bloem toe. Nu ontstaat er een roux. Blijf roeren en laat de bloem bakken, dit verbeterd de smaak van de ragout.
  6. Zet de pasteibakjes in de oven om op te warmen.
  7. Voeg nu de bouillon beetje bij beetje toe aan de roux en blijf roeren. Blijf bouillon toevoegen tot je de juiste textuur hebt. Voeg niet teveel tegelijk toe, anders wordt de ragout wellicht te dun en is het moeilijker te corrigeren.
  8. Voeg de kip, ui en champignons toe. Kruid het geheel met peper en zout indien nodig en voeg desnoods nog bouillon toe. Haal de pasteibakjes uit de oven en serveer met een lekkere hoeveelheid ragout.

Zo simpel kan het zijn! Natuurlijk kun je ook andere ragouts maken dan kippenragout. Denk maar aan kalf, rundvlees, een vegetarische champignonragout gemaakt met groentebouillon of iets heel anders. De keuzes zijn eindeloos. Het is simpel te maken en altijd een succes voor een smaakvol voorgerecht.
Mochten er vragen zijn over dit recept, laat het ons weten.

Avatar

By FoodBezig

Wij houden van lekker eten, ambachtelijke producten en home made food.

Leave a Reply