Categories
Boekrecensies

De Banketbakker van Cees Holtkamp

Dit boek met witte kaft en daarop alleen een simpele garnalenkroket is ‘De Banketbakker’ van de beroemde patissier Cees Holtkamp. Deze patisserie zit al vanaf 1969 aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Het boek bevat allerlei recepten van producten die ik herken vanuit mijn jeugd. Tarte Tatin, Slagroomtaart, Kroketten en Koekjes.

Het mooie aan dit boek is dat alle klassieke bak-recepten in één boek verzameld zijn. Recepten die mijn oma op haar verjaardag serveerde. Recepten waarvan ik dacht dat ik deze nooit zelf zou kunnen maken. Bakken en desserts is dan ook zeker niet mijn specialiteit… Maar hiermee zou ik het zelfs moeten kunnen, het was dan ook geen moeilijke keuze om dit boek in de boekwinkel mee te nemen. Dan zit ik in ieder geval goed als ik iets met mijn verjaardag moet serveren.
‘De Banketbakker’ begint met basisrecepten voor diverse degen, schuim, sauzen, glazuren en geleien. De basis wordt gevolgd door recepten op soort: desserts, cakes & taarten, koekjes, hartig, enzovoort. Zo leer je niet alleen taarten en koekjes te bakken, maar zoals een echte patissier betaamt ook kaassoezen, quiches en zalmsalade te maken. Een compleet overzicht.

De foto’s in dit boek zijn niet echt aantrekkelijk, zeker niet in vergelijking met een hoop moderne kookboeken die op het moment te koop zijn. Dat zou de enige kritiek zijn op dit boek. Verder is het namelijk een goed uitgevoerd boek met een stevige harde kaft, een boek wat jaren mee zal gaan.

Als je de basis van het bakken en de klassieke patisserie recepten wilt leren, zit je met dit boek helemaal goed. Voor mijzelf is het een geweldig boek, als beginnend bakker, maar voor de doorgewinterde taartenbakker zijn er wellicht betere boeken op de markt.

Koop dit boek nu op bol.com

Avatar

By FoodBezig

Wij houden van lekker eten, ambachtelijke producten en home made food.

Leave a Reply