Categories
Recepten

Toast met citroen chili ricotta en gebakken champignons

Je kent het wel, elke dag die zelfde saaie lunch op het werk. Een kop thee, wat stukken fruit, een paar boterhammen, veel spannender wordt het niet. Wanneer je lekker een dag vrij bent, heb je toch zin om wat meer werk te maken van je lunch. Je hebt tijd om ‘s morgens even lekker naar de winkel te fietsen, ingrediënten uit te zoeken, en je daarna terug te begeven naar je fornuis. Dit is wat ik laatst gemaakt heb.

Het is snel en makkelijk te maken. Pas op met het ricotta mengsel, het vult namelijk enorm maar zorgt wel voor een hele hoop frisheid aan het gerecht.

Ingredienten

Voor de toast en het ricotta mengsel:

  • Iets om toast van te maken (ik heb ciabatta gebruikt maar je kunt gebruiken waar je zin in hebt)
  • Olijfolie
  • Ricotta kaas
  • Een ei
  • Een citroen
  • Chilivlokken
  • Zout en peper

Voor de champignons:

  • Champignons
  • Olijfolie
  • Een ui
  • Knoflook
  • Wat droge witte wijn
  • Kippenbouillon (of wanneer je vegetarisch bent groentenbouillon)
  • Verse peterselie
  • Roomboter

Stappenplan

  1. Eerst beginnen we met het voorbereiden van de toast met het ricotta mengsel. Verwarm de oven voor op 200 graden (190 graden hetelucht) Stop de ricotta in een schaal. Voeg een ei toe, wat citroenschil en citroensap, de gedroogde chilivlokken en breng het op smaak met peper en zout. Ik geef je geen maatvoeringen, zorg dat je tussendoor voldoende proeft om te zorgen dat het voor jou de juiste smaak heeft. Meng het allemaal samen tot het een mooi glad mengsel is.
  2. Pak een mooie plak brood en bedruip het met een beetje olijfolie, niet te veel. Ik gebruik normale olijfolie, geen extra vergine. Doe nu wat van het ricotta mengsel op het brood, ook niet teveel, het vult namelijk enorm. Stop het brood met het ricotta mengsel 10-12 minuten in de oven. Het ricotta mengsel zal wat steviger worden en het brood wordt lekker goudbruin en knapperig.
  3. Terwijl het brood in de oven zit kun je beginnen aan de champignons. Maak deze eerst schoon en snij ze in plakjes, door de helft of in kwarten. Net waar je zin in hebt. Snijd de ui en de knoflook fijn.
  4. Doe wat olijfolie in je koekenpan en voeg daar de ui en de knoflook aan toe. Fruit de ui en de knoflook en voeg er dan de champignons aan toe en bak deze lekker mee. Voeg peper en een klein beetje zout er aan toe, de bouillon is van zichzelf zout dus wees daar voorzichtig mee. Tijdens het bakproces zullen de champignons flink krimpen dus zorg dat je voldoende champignons bij de hand hebt. Wanneer de champignons gebakken zijn, deglaceer met wat witte wijn en bouillon en laat het inkoken tot het een lekker vochtig mengsel is. Voeg wat boter toe om het lekker smeuïg te maken en wat fijngehakte peterselie voor smaak en kleur.
  5. En het is klaar om te serveren! Haal je toast uit de oven, leg er wat gebakken champignons op en garneer met wat gehakte peterselie. Smakelijk!

Maak je champignons altijd schoon met een borsteltje of wat keukenpapier. Gebruik zeker geen water. Champignons zijn net sponzen en zuigen zich vol met water. 

Dit gerecht heeft mij niet meer dan 15 minuten gekost. Simpel om te maken en heerlijk om te eten. Een heerlijk alternatief voor je standaard saaie lunch.

Avatar

By FoodBezig

Wij houden van lekker eten, ambachtelijke producten en home made food.

Leave a Reply